Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Καλοκαίρι; Για ποιον;

Ποιος είπε πως όταν πάει για διακοπές το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης δεν υπάρχουν ειδήσεις; Κάτι τέτοιο άντε να αφορά ορισμένα στελέχη των εφημερίδων που η δουλειά τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτό το πολιτικό προσωπικό. Αυτός καθαυτός ο μηχανισμός προπαγάνδας των θέσεων της αστικής τάξης δουλεύει κανονικότατα. Οπως κανονικότατα δουλεύει το αστικό κράτος, όπως κανονικότατα δουλεύει στο σύνολό του ο μηχανισμός εκμετάλλευσης. Το κράτος τους κυνηγά χωρίς διακοπή μετανάστες, έτσι που να παραπέμπει σε συνολικότερη πρόβα καταστολής η όλη επιχείρηση. Το κράτος τους έχει σε πλήρη λειτουργία όλες τις κάμερες, στήνει μπλόκα, καλλιεργεί «αίσθημα ασφάλειας» σε φοβισμένους μικροαστούς, «χτίζει» κοινωνική συμμαχία για την ώρα που θα χρειαστεί όλο το σύστημα να αντιμετωπίσει την πραγματική απειλή.

Στην εντέλεια δουλεύει και η μηχανή που μετατρέπει την απελπισία σε όπλο υπέρ του συστήματος. Πρόσληψη κι άλλων 8.000 ένστολων τάζει η ΝΔ. Θα χρειαστούν 10.000 σε θέσεις πολιτικής ευθύνης αν εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ, η άμεση απάντηση...

Παράλληλα, η λέξη «πάταξη» δίνει και παίρνει. Αυτοί που κάνουνε τα πάντα για να αυγαταίνουν ανεξέλεγκτα τα κέρδη από την εκμετάλλευση στην παραγωγή, ανακοινώνουν ύστερα το ένα μετά το άλλο τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Πολυφορεμένος ο φερετζές. Δεκαετίες στις ΗΠΑ κυνηγάνε τους φοροφυγάδες. Και όλως τυχαίως η ταξική ανισότητα βαθαίνει.

Φιλότιμη και η προσπάθεια να πειστεί το πόπολο ότι πάντα φταίει μόνο η κυβέρνηση, κι αυτή όχι γενικά και αόριστα, αλλά για λάθος χειρισμούς. Στο απυρόβλητο η ΕΕ και προπαντός ο ίδιος ο καπιταλισμός σα σύστημα που ενσωματώνει την κρίση, μέσα από την οποία ένα τμήμα του βγαίνει ισχυρότερο.

Ετσι ελπίζουν ότι θα πειστεί ο κόσμος πως ένας άλλος διαχειριστής θα τα πάει καλύτερα. Τους προδίδουν όμως φράσεις όπως ότι ο διαχειριστής δεν πρέπει να χαϊδεύει αυτιά ψηφοφόρων, η πολιτική του να μην είναι αρεστή αλλά να υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα. Η μετάφραση είναι απλή, ήδη υλοποιείται (δεν της ξέφυγε της Κατσέλη ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν τις ίδιες προτάσεις, ούτε επιμένουν καιρό τώρα τα εκδοτικά συγκροτήματα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παρουσιάσει με λεπτομέρειες την πολιτική του).

Για τα λαϊκά στρώματα κάθε τέτοια ομολογία πρέπει να αυξάνει το συναγερμό. Δεν είναι μόνο ο ένας απολυμένος στη «Γουίντ» που επιβάλει κινητοποίηση, ούτε ο προηγούμενος στα «Τζάμπο», είναι οι εκατοντάδες σακατεμένοι, και οι χιλιάδες της υποαπασχόλησης που δε θα βγουν ποτέ στη σύνταξη, είναι τα παιδιά της εκπαιδευτικής περιπλάνησης που δε βλέπουν πότε και αν θα κάνουν μεροκάματο. Είναι οι αγρότες που ξέρουν πια πως ΚΑΠ σημαίνει ξεκλήρισμα και συγκέντρωση της γης στους λίγους κι ας λέει ο Τσίπρας πως δε φταίει η ΚΑΠ και πως αρκεί να αναθεωρηθεί.

Το παράδειγμα με τα αυτοκίνητα, το πως δηλαδή μια κρατική ρύθμιση στέλνει πελάτες στις εταιρείες και πως παράλληλα η ίδια κυβέρνηση παριστάνει την περιβαλλοντικά ευαίσθητη, δηλαδή ξαναστέλνει πελάτες στις εταιρείες κι όποιος δε συμμορφωθεί πληρώνει ακριβά, είναι χαρακτηριστικό όχι μόνο για την κυβέρνηση, αυτή έρχεται και παρέρχεται, αλλά για το ρόλο του κράτους σ' αυτό το σύστημα.

Μια ακόμα ενίσχυση στο επιχείρημα ότι η εργατική τάξη δεν μπορεί να δει καλό απ' αυτό το κράτος, πρέπει ακριβώς αυτό να ανατρέψει για να επιβάλει και άλλη οικονομική βάση.

Ασχετο: Εκείνος ο Καρτερός που γράφει στην «Αυγή» κουβαλάει τέτοιο ψυχικό τραύμα με τον «Ριζοσπάστη» ώστε να δίνει εξετάσεις καθημερινά για να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει καλύτερος από τον περίφημο «Β. Β.» που επίσης έχει πάρει εργολαβία τον «Ρ»; `Η είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα στο κόμμα του, απ' ό,τι αντανακλάται στα κείμενα στην «Αυγή», ώστε κάπως πρέπει να καλυφθεί το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ το κουβαλάνε μέσα τους;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ